niedziela, 17 kwietnia 2016

ROLADA – PRZEPIS PODSTAWOWY NA CIASTO

To tylko przepis na ciasto. Do tego ciasta w zależności od gustu i fantazji wykonawcy, można dodawać za każdym razem inny farsz, otrzymując w ten sposób za każdym razem inną roladę...




czas przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 12 minut

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli


Sposób wykonania:

  1. Jajka ubić z cukrem -robotem elektrycznym około 10 minut w sposób aby zrobiła się jasna puszysta masa.
  2. Dodać aromat i sól i wyłączyć robota.
  3. Następnie wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąkę i przelać ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  4. Piec 12 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku z wymuszonym obiegiem powietrza. Przy dłuższym pieczeniu ciasto się wysuszy, co nie pozwoli na jego zwinięcie.
  5. W międzyczasie czystą bawełnianą ściereczkę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze wycisnąć i rozłożyć na czystej płaskiej powierzchni.
  6. Upieczone ciasto wyjąć od razu z piekarnika i z blaszki, przenosząc razem z papierem bezpośrednio na mokrą ściereczkę. Obrócić do góry papierem i zdjąć go delikatnie.
  7. Mokrą ściereczkę zagiąć tak, aby przykryć nią kawałek ciasta i zawinąć w rulonik ciasto razem ze ścierką.
  8. Wstawić do lodówki na 1 godzinę chłodzenia. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do faszerowania i ponownego zawinięcia w roladę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz