To tylko przepis na
ciasto. Do tego ciasta w zależności od gustu i fantazji wykonawcy,
można dodawać za każdym razem inny farsz, otrzymując w ten sposób
za każdym razem inną roladę...
czas
przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 12 minut
Składniki:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 100g mąki
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Jajka ubić z cukrem -robotem elektrycznym około 10 minut w sposób aby zrobiła się jasna puszysta masa.
- Dodać aromat i sól i wyłączyć robota.
- Następnie wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąkę i przelać ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec 12 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku z wymuszonym obiegiem powietrza. Przy dłuższym pieczeniu ciasto się wysuszy, co nie pozwoli na jego zwinięcie.
- W międzyczasie czystą bawełnianą ściereczkę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze wycisnąć i rozłożyć na czystej płaskiej powierzchni.
- Upieczone ciasto wyjąć od razu z piekarnika i z blaszki, przenosząc razem z papierem bezpośrednio na mokrą ściereczkę. Obrócić do góry papierem i zdjąć go delikatnie.
- Mokrą ściereczkę zagiąć tak, aby przykryć nią kawałek ciasta i zawinąć w rulonik ciasto razem ze ścierką.
- Wstawić do lodówki na 1 godzinę chłodzenia. Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do faszerowania i ponownego zawinięcia w roladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz