Jesteśmy w pełni
truskawkowego sezonu, więc jemy je teraz dosyć często. Dzisiaj
jest rolada: pyszna, delikatna i o orzeźwiającym smaku. Bardzo
trudno zatrzymać się na jednym kawałku...
Składniki:
ciasto na roladę – przepis tutaj
400g truskawek
sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
250g śmietanki kremówki
2g żelatyny
Sposób wykonania:
Wymieszać cukier z sokiem z cytryny i zalać nim wyczyszczone, umyte i pokrojone w drobne kawałki truskawki (zostawić kilka całych truskawek do przyozdobienia rolady). Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Po upływie czasu, za pomocą sitka odcedzić truskawki od syropu.
Podgrzać dwie łyżki syropu i rozpuścić w nim żelatynę.
Śmietanę ubić z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny.
Ciasto posmarować syropem truskawkowym, bitą śmietaną (zostawić 2-3 łyżki do przyozdobienia rolady) i na koniec truskawkami. Zwinąć roladę i wstawić przynajmniej na dwie godziny do lodówki.
Przed podaniem przyozdobić truskawkami i bitą śmietaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz