sobota, 7 maja 2016

ROLADA Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

Jesteśmy w pełni truskawkowego sezonu, więc jemy je teraz dosyć często. Dzisiaj jest rolada: pyszna, delikatna i o orzeźwiającym smaku. Bardzo trudno zatrzymać się na jednym kawałku...



Składniki:

  • ciasto na roladę – przepis tutaj

  • 400g truskawek

  • sok z 1 cytryny

  • 3 łyżki cukru

  • 250g śmietanki kremówki

  • 2g żelatyny


Sposób wykonania:

  1. Wymieszać cukier z sokiem z cytryny i zalać nim wyczyszczone, umyte i pokrojone w drobne kawałki truskawki (zostawić kilka całych truskawek do przyozdobienia rolady). Odstawić przynajmniej na godzinę do lodówki. Po upływie czasu, za pomocą sitka odcedzić truskawki od syropu.

  2. Podgrzać dwie łyżki syropu i rozpuścić w nim żelatynę.

  3. Śmietanę ubić z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny.

  4. Ciasto posmarować syropem truskawkowym, bitą śmietaną (zostawić 2-3 łyżki do przyozdobienia rolady) i na koniec truskawkami. Zwinąć roladę i wstawić przynajmniej na dwie godziny do lodówki.

  5. Przed podaniem przyozdobić truskawkami i bitą śmietaną


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz