piątek, 27 maja 2016

MLEKO KOKOSOWE

Jako że zrobiła się moda na różnego rodzaju zastępcze mleka, to postanowiłam spróbować tych specjałów. Mleczko sprzedawane w sklepach jest zawsze z dodatkiem cukru i oleju (zazwyczaj palmowego), więc produkuję je sama w domu.


czas wykonania: 10 minut + zagotowanie wody



Składniki:

  • 1 szklanka wiórek kokosowych

  • 2 szklanki wody (z tej porcji wychodzą 2 szklanik mleka kokosowego)


Sposób wykonania:

  1. Wodę zagotować.

  2. Wiórka i wrzącą wodę umieścić w pojemniku blendera i uruchomić urządzenie

    Uwaga! Przy blendowaniu gorących produktów, jest ryzyko “wybuchnięcia” pojemnika

  3. Po dokładnym zblendowaniu, przecedzić przez drobne sitko i odcisnąć dobrze masę kokosową

  4. Mleko przelać do czystego pojemnika ze szczelną zakrętką i ostudzić. Przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.

  5. Przed użyciem wstrząsnąć energicznie pojemnikiem, aby wymieszać mleko z tłuszczem, który po ochłodzeniu oddziela się i wypływa na wierzch

  6. Pozostałą masę kokosową można zużyć do wypieków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz