poniedziałek, 16 listopada 2015

SŁODKO-KWAŚNE CEBULKI


porcje: 4

czas przygotowania: 10 minut

czas wykonania: 30 minut

 


Składniki:

  • 500g małych cebulek
  • 1 łyżka oliwy
  • 250ml bulionu warzywnego (można zastąpić rosołem)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru


Sposób wykonania:

  1. Cebulki obrać i opłukać w zimnej wodzie.
  2. Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulki i podsmażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
  3. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić pod przykryciem około 30 minut mieszając od czasu do czasu. Dokładny czas zależy od wielkości cebulek, które powinny być miękkie, ale nie powinny się rozchodzić.
  4. Pod koniec duszenia, zwiększyć ogień, dodać ocet balsamiczny i cukier i karmelizować przez 2-3 minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz