SŁODKO-KWAŚNE CEBULKI
porcje: 4
czas przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 500g małych cebulek
- 1 łyżka oliwy
- 250ml bulionu warzywnego (można zastąpić rosołem)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
- Cebulki obrać i opłukać w zimnej wodzie.
- Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulki i podsmażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
- Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić pod przykryciem około 30 minut mieszając od czasu do czasu. Dokładny czas zależy od wielkości cebulek, które powinny być miękkie, ale nie powinny się rozchodzić.
- Pod koniec duszenia, zwiększyć ogień, dodać ocet balsamiczny i cukier i karmelizować przez 2-3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz