czas przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 50 minut
Składniki:
- 150g mąki
- 150g maku (surowego)
- 130g cukru
- 4 duże jajka
- 150g oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1ml aromatu rumowego
- 100g orzechów laskowych
Sposób wykonania:
- Mąkę wymieszać z surowym makiem i proszkiem do pieczenia
- Jajka ubić z cukrem.
- Ciągle ubijając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem.
- Następnie olej i aromat, a na koniec posiekane orzechy.
- Ciasto wylać do keksówki o rozmiarach 30x12cm wyłożonej zamoczonym i wyciśniętym papierem śniadaniowym (dzięki czemu unikniemy dodatkowego tłuszczu) i piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C
Nam bardzo smakuje bez
innych dodatków, ale jest jeszcze smaczniejsze i świetnie się
prezentuje z polewą czekoladową i posypane posiekanymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz