środa, 25 listopada 2015

KEKS MAKOWO-ORZECHOWY



czas przygotowania: 10 minut

czas wykonania: 50 minut


Składniki:

  • 150g mąki
  • 150g maku (surowego)
  • 130g cukru
  • 4 duże jajka
  • 150g oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1ml aromatu rumowego
  • 100g orzechów laskowych




Sposób wykonania:


  1. Mąkę wymieszać z surowym makiem i proszkiem do pieczenia
  2. Jajka ubić z cukrem.
  3. Ciągle ubijając dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z makiem i proszkiem.
  4. Następnie olej i aromat, a na koniec posiekane orzechy.
  5. Ciasto wylać do keksówki o rozmiarach 30x12cm wyłożonej zamoczonym i wyciśniętym papierem śniadaniowym (dzięki czemu unikniemy dodatkowego tłuszczu) i piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C



Nam bardzo smakuje bez innych dodatków, ale jest jeszcze smaczniejsze i świetnie się prezentuje z polewą czekoladową i posypane posiekanymi orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz