środa, 2 grudnia 2015

CANNELLONI Z MIĘSEM




porcje: 4

czas przygotowania: 90 minut

czas pieczenia: 30 minut



Składniki na 16 sztuk:

  • makaron jajeczny z 300g mąki
  • 300g mięsa mielonego
  • 200g surowej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 100g parmezanu
  • sól i pieprz
  • 400g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula



Sposób wykonania:

  1. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w prostokąty o rozmiarach 10x15cm
  2. Tak przygotowane ciasto wrzucamy na minutę do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Jednorazowo wrzucamy po 3-5 płatów, w zależności od wielkości garnka. Po upływie minuty, wyciągamy cedzakiem i wrzucamy do miski z zimną wodą.
  3. Ochłodzone płaty porozkładać na czystych sciereczkach do oschnięcia (ja po kilku minutach obracam na drugą stronę).
  4. Cebulę przyrumienić na oliwie, dodać przecier, niewielką ilość wody i dusić przez 15-20 minut na niskim ogniu. Pod koniec przyprawić do smaku. Usunąć cebulę.
  5. Mięso mielone i surową kiełbasę przydusić na oliwie, rozdrabniając dobrze widelcem.
  6. Uduszone i ostygnięte mięso, wymieszać z jajkiem, połową parmezanu i przyprawami.
  7. Na ciasto wykładać przygotowany farsz i zawijać w rulonik.
  8. Na spód brytfanki wlać 2 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć cannelloni, polać sosami i posypać resztą parmezanu
  9. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz