Dla mnie święta bez makowca drożdżowego to nie święta, więc robię go dla mnie i Majki (naszym mężczyznom nie bardzo smakuje). Jako że z tej porcji wychodzą mi trzy rolady, to chciałam w tym roku zrobić niespodziankę koleżance (ona nigdy nic nie piecze, bo twierdzi że ze wszystkiego potrafi zrobić zakalca) i zanieść jej jedną roladę, ale Kora (moja 2,5-letnia suczka) poczęstowała się wczoraj jedną ze świeżo upieczonych rolad... No i chyba bardzo jej smakowała, bo jak tylko czuje zapach, przychodzi i prosi o kawałeczek....
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 600g mąki
- 50g drożdży
- 4 żółtka
- 3 łyżki wódki
- 100g cukru
- 50g masła
- 200ml mleka
Składniki na masę makową:
- 500g maku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 100g orzechów włoskich
- 100g rodzynek
- 50g masła
- 4 łyżki miodu
- 4 białka
- 150g cukru
Sposób wykonania masy makowej:
- Wymieszać mleko z wodą i zagotować. Wsypać mak, zmniejszyć ogień i parzyć pod przykryciem często mieszając. Po ostygnięciu, zmielić dwukrotnie.
- Posiekane orzechy, masło i miód podgrzać na niskim ogniu ciągle mieszając.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem
- Wymieszać dokładnie zmielony mak z masą orzechową i rodzynkami, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Sposób wykonania ciasta:
- Na lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier, pokruszone drożdże i 50g mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Następnie dodać roztopione masło, żółtka, wódkę i resztę mąki. Dobrze zarobić i odstawić do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z włączonym światłem.
- Po wyrośnięciu, podzielić ciasto na trzy jednakowe porcje, rozwałkować każdą porcję na kształt prostokąta.
- Rozprowadzić masę makową, pozostawiając czyste brzegi. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić wpychając je lekko do środka rolady.
- Gotowe rolady owinąć luźno posmarowanym olejem papierem do pieczenia (w ten sposób rolada nie będzie miała miejsca na rośnięcie na boki, dzięki czemu nie pęknie), zostawiając boki otwarte (urośnie wzdłuż).
- Owinięte rolady umieścić na blaszce i piec około 40 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku
- Po ostygnięciu przyozdobić według własnych upodobań.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz