wtorek, 22 grudnia 2015

ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM


Dla mnie święta bez makowca drożdżowego to nie święta, więc robię go dla mnie i Majki (naszym mężczyznom nie bardzo smakuje). Jako że z tej porcji wychodzą mi trzy rolady, to chciałam w tym roku zrobić niespodziankę koleżance (ona nigdy nic nie piecze, bo twierdzi że ze wszystkiego potrafi zrobić zakalca) i zanieść jej jedną roladę, ale Kora (moja 2,5-letnia suczka) poczęstowała się wczoraj jedną ze świeżo upieczonych rolad... No i chyba bardzo jej smakowała, bo jak tylko czuje zapach, przychodzi i prosi o kawałeczek....





Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 600g mąki
  • 50g drożdży
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki wódki
  • 100g cukru
  • 50g masła
  • 200ml mleka



Składniki na masę makową:

  • 500g maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g rodzynek
  • 50g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 4 białka
  • 150g cukru





Sposób wykonania masy makowej:

  1. Wymieszać mleko z wodą i zagotować. Wsypać mak, zmniejszyć ogień i parzyć pod przykryciem często mieszając. Po ostygnięciu, zmielić dwukrotnie.
  2. Posiekane orzechy, masło i miód podgrzać na niskim ogniu ciągle mieszając.
  3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem
  4. Wymieszać dokładnie zmielony mak z masą orzechową i rodzynkami, a następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.

Sposób wykonania ciasta:

  1. Na lekko podgrzanym mleku rozpuścić cukier, pokruszone drożdże i 50g mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Następnie dodać roztopione masło, żółtka, wódkę i resztę mąki. Dobrze zarobić i odstawić do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z włączonym światłem.
  3. Po wyrośnięciu, podzielić ciasto na trzy jednakowe porcje, rozwałkować każdą porcję na kształt prostokąta.
  4. Rozprowadzić masę makową, pozostawiając czyste brzegi. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku. Końce rolady skleić wpychając je lekko do środka rolady.
  5. Gotowe rolady owinąć luźno posmarowanym olejem papierem do pieczenia (w ten sposób rolada nie będzie miała miejsca na rośnięcie na boki, dzięki czemu nie pęknie), zostawiając boki otwarte (urośnie wzdłuż).
  6. Owinięte rolady umieścić na blaszce i piec około 40 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku
  7. Po ostygnięciu przyozdobić według własnych upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz