poniedziałek, 7 grudnia 2015

SERNIK

Czy będąc we Włoszech, można zrobić dobrego polskiego sernika, bez przymusowych odwiedzin polskiego sklepu? Oczywiście że można!
Ja po prostu zastąpiłam polski twaróg włoską ricottą. Wystarczy dobrze wybrać... Tak w rzeczywistości nie było sernika w planie, ale będąc na zakupach, przypadkowo zobaczyłam pudełko z ricottą, która wyglądem przypominała nasz polski biały ser. Pomyślałam że trzeba spróbować, no i taki był wynik tej próby.
 

 

porcje: 10

czas przygotowania: 15 minut

czas wykonania: 45 minut



Składniki:

  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 600g twarogu (ja użyłam ricottę)
  • 150g masła
  • 1ml aromatu rumowego
  • bakalie (ja tym razem użyłam pistacji)

Sposób wykonania:

  1. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać aromat.
  2. Ciągle ubijając dodawać po trochę przemielonego sera i rozpuszczonego masła.
  3. Na koniec dodać bakalie i wymieszać
  4. Ciasto wylać na wyłożoną papierem foremkę
  5. Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 45 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz