Czy będąc we Włoszech, można zrobić dobrego polskiego sernika, bez przymusowych odwiedzin polskiego sklepu? Oczywiście że można!
Ja po prostu zastąpiłam polski twaróg włoską ricottą. Wystarczy dobrze wybrać... Tak w rzeczywistości nie było sernika w planie, ale będąc na zakupach, przypadkowo zobaczyłam pudełko z ricottą, która wyglądem przypominała nasz polski biały ser. Pomyślałam że trzeba spróbować, no i taki był wynik tej próby.
porcje: 10
czas przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 45 minut
Składniki:
- 6 jajek
- 150g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 600g twarogu (ja użyłam ricottę)
- 150g masła
- 1ml aromatu rumowego
- bakalie (ja tym razem użyłam pistacji)
Sposób wykonania:
- Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać aromat.
- Ciągle ubijając dodawać po trochę przemielonego sera i rozpuszczonego masła.
- Na koniec dodać bakalie i wymieszać
- Ciasto wylać na wyłożoną papierem foremkę
- Piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz