poniedziałek, 14 grudnia 2015

CANTUCCI

Jak co roku według rodzinnej tradycji, upiekłyśmy razem ze szwagierką "świąteczne ciasteczka". Są to tradycjonalne suche ciastka migdałowe pochodzące z Toskanii, serwowane przede wszystkim z kieliszkiem wina świętego (vin santo). Tradycyjny XVII wieczny przepis przewiduje jako jedyne składniki: mąkę, cukier, białka jajek i migdały, i ciastka robione według tego przepisu są bardzo suche i twarde.
Nasz przepis (a dokładniej mówiąc mojej teściowej) zawiera tłuszcz i substancje spulchniające, dzięki czemu ciasteczka nie są aż tak twarde.
Dzisiejsze warianty przewidują użycie orzechów laskowych, włoskich lub kawałków czekolady.
Każda rodzina ma swój przepis...




Składniki:

  • 6 jajek
  • 500g cukru
  • 250g smalcu
  • 1kg mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kieliszek likieru do ciasta (opcjonalnie)
  • starta skórka z cytryny i pomarańczy (opcjonalnie)
  • migdały, orzechy włoskie i laskowe, czekolada (wybór należy do was!)
  • dodatkowe jajko do posmarowania

Sposób wykonania:

  1. Wymieszać tłuszcz z mąką.
  2. Dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i jeżeli zdecydujecie użyć, likier i startą skórkę cytrusową i zarobić ciasto.
  3. Na koniec wrobić wybrane suche owoce lub czekoladę.
  4. Uformować paski o szerokości około 4 cm i grubości około 1 cm (długość zależy od rozmiarów użytej blaszki),
  5. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 200° piekarniku do zarumienienia.
  6. Jeszcze gorące pokroić na ukos w paseczki o szerokości 1 cm i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz