Nasz przepis (a dokładniej mówiąc mojej teściowej) zawiera tłuszcz i substancje spulchniające, dzięki czemu ciasteczka nie są aż tak twarde.
Dzisiejsze warianty przewidują użycie orzechów laskowych, włoskich lub kawałków czekolady.
Każda rodzina ma swój przepis...
Składniki:
- 6 jajek
- 500g cukru
- 250g smalcu
- 1kg mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 1 kieliszek likieru do ciasta (opcjonalnie)
- starta skórka z cytryny i pomarańczy (opcjonalnie)
- migdały, orzechy włoskie i laskowe, czekolada (wybór należy do was!)
- dodatkowe jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
- Wymieszać tłuszcz z mąką.
- Dodać cukier, jajka, proszek do pieczenia i jeżeli zdecydujecie użyć, likier i startą skórkę cytrusową i zarobić ciasto.
- Na koniec wrobić wybrane suche owoce lub czekoladę.
- Uformować paski o szerokości około 4 cm i grubości około 1 cm (długość zależy od rozmiarów użytej blaszki),
- Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym do 200° piekarniku do zarumienienia.
- Jeszcze gorące pokroić na ukos w paseczki o szerokości 1 cm i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz