niedziela, 13 września 2015

SOS BESCIAMELLA


Jest to sos niezbędny do przygotowania wielu potraw kuchni włoskiej i francuskiej.
We Włoszech jest on używany do lasagni, makaronowych zapiekanek, cannelloni (makaronowe rurki nadziewane) i innych dań makaronowych. Przepis podstawowy przewiduje użycie masła, które ja od jakiegoś czasu zastąpiłam oliwą z oliwek.

 
 

przygotowanie: 5 minut

czas wykonania: 10 minut

 
 

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
 

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzać oliwę na patelni, zdjąć z ognia i dodać stopniowo mąkę dobrze mieszając aby nie powstały grudki.
  2. Postawić znowu patelnię na ogniu i ciągle mieszając dolewać stopniowo mleko.
  3. Po połączeniu składników gotować na niskim ogniu do sgęstnienia sosu
  4. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz