Jest to sos
niezbędny do przygotowania wielu potraw kuchni włoskiej i
francuskiej.
We Włoszech jest on używany do lasagni, makaronowych
zapiekanek, cannelloni (makaronowe rurki nadziewane) i innych dań
makaronowych. Przepis podstawowy przewiduje użycie masła, które ja
od jakiegoś czasu zastąpiłam oliwą z oliwek.
przygotowanie: 5 minut
czas wykonania: 10 minut
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:
- Rozgrzać oliwę na patelni, zdjąć z ognia i dodać stopniowo mąkę dobrze mieszając aby nie powstały grudki.
- Postawić znowu patelnię na ogniu i ciągle mieszając dolewać stopniowo mleko.
- Po połączeniu składników gotować na niskim ogniu do sgęstnienia sosu
- Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz