wtorek, 8 września 2015

SCHABOWY W SEZAMOWO-SŁONECZNIKOWEJ PANIERCE


Jako że uwielbiam wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona to postanowiłam użyć ich do panierowania schabowego. Mojej rodzinie bardzo smakowało.... Szybko będą inne tego typu eksperymenty.

 


porcje: 4

przygotowanie: 10 minut

czas wykonania: 15 minut




Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • 80g łuskanych ziaren słonecznika
  • 80g sezamu
  • 1 jajo
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Sposób wykonania:

  1. Jajo roztrzepać widelcem i przyprawić solą i pieprzem. Słonecznik posiekać drobno i wymieszać z sezamem.
  2. Schab rozbić tłuczkiem do mięsa, maczać w jajku i obtaczać w wymieszanych ziarnach.
  3. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju
  4. Bardzo dobre podawane z zapiekanymi ziemniakami i świeżą zieloną sałatą lub surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz