sobota, 19 września 2015

SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA


To jeden z symboli tradycyjnej kuchni Włoskiej. Przepis oryginalny powstał w Amatrice, małym miasteczku położonym w centralnej części kraju, w regionie Lacjum. W przeszłości było to biedne danie pasterzy, składające się z makaronu spaghetti, boczku i ostrego owczego sera “pecorino”, z czasem wzbogacone sosem pomidorowym i cebulą.

 
 

Porcje: 4

przygotowanie: 10 minut

czas wykonania: 20 minut


 

Składniki:

 
  • 360g makaronu spaghetti
  • 100g boczku (lepiej nie wędzonego)
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 350g przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki wody
  • sól, pieprz, opcjonalnie papryka
  • starty ostry ser owczy (ja osobiście używam parmezanu – nie lubimy sera owczego)


Sposób wykonania:

 
  1. Na dużej patelni zeszkilć na oliwie drobno posiekaną cebulę i rozdrobnioną papryczkę.
  2. Dołożyć pokrojony w paski lub kostkę boczek i dalej dusić na niskim ogniu dopóki tłuszcz boczku się nie zeszkli.
  3. Dodać przecier pomidorowy i wodę. Dusić na niskim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku pod koniec gotowania
  4. Makaron gotować w osolonej wodzie, odcedzić “al dente”, co oznacza lekko twardy
  5. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty,
  6. Podawać lekko oprószony startym serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz