To jeden z symboli
tradycyjnej kuchni Włoskiej. Przepis oryginalny powstał w Amatrice,
małym miasteczku położonym w centralnej części kraju, w
regionie Lacjum. W przeszłości było to biedne danie pasterzy,
składające się z makaronu spaghetti, boczku i ostrego owczego sera
“pecorino”, z czasem wzbogacone sosem pomidorowym i cebulą.
Porcje: 4
przygotowanie: 10 minut
czas wykonania: 20 minut
Składniki:
- 360g makaronu spaghetti
- 100g boczku (lepiej nie wędzonego)
- ½ cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 350g przecieru pomidorowego
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz, opcjonalnie papryka
- starty ostry ser owczy (ja osobiście używam parmezanu – nie lubimy sera owczego)
Sposób wykonania:
- Na dużej patelni zeszkilć na oliwie drobno posiekaną cebulę i rozdrobnioną papryczkę.
- Dołożyć pokrojony w paski lub kostkę boczek i dalej dusić na niskim ogniu dopóki tłuszcz boczku się nie zeszkli.
- Dodać przecier pomidorowy i wodę. Dusić na niskim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić do smaku pod koniec gotowania
- Makaron gotować w osolonej wodzie, odcedzić “al dente”, co oznacza lekko twardy
- Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty,
- Podawać lekko oprószony startym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz