wtorek, 22 września 2015

CIELĘCINA W CYTRYNOWYM SOSIE





porcje: 4

czas wykonania: 30 minut


Składniki:


  • 600g cielęciny
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 400ml wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do panierki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek



Sposób wykonania:


  1. Plastry cielęciny zbić tłuczkiem do mięsa, posolić i obtoczyć w mące. Przyrumienić na oleju na dużej patelni uważając aby nie przypalić oleju.
  2. W wywarze warzywnym rozpuścić skrobię kukurydzianą
  3. Przyrumienione mięso zdjąć z patelni i wlać na nią wywar ze skrobią i sok z cytryny. Ciągle mieszając poczekać aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać do sosu wcześniej przyrumienione mięso i dusić jeszce parę minut na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz