porcje: 4
czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 600g cielęciny
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 400ml wywaru warzywnego
- sól i pieprz do smaku
- mąka do panierki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- Plastry cielęciny zbić tłuczkiem do mięsa, posolić i obtoczyć w mące. Przyrumienić na oleju na dużej patelni uważając aby nie przypalić oleju.
- W wywarze warzywnym rozpuścić skrobię kukurydzianą
- Przyrumienione mięso zdjąć z patelni i wlać na nią wywar ze skrobią i sok z cytryny. Ciągle mieszając poczekać aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać do sosu wcześniej przyrumienione mięso i dusić jeszce parę minut na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz