czwartek, 17 września 2015

TIRAMISU'


Jako że dzisiaj świętujemy rocznicę ślubu, to przygotowałam wczoraj dla mojej rodziny Tiramisù - nasz ulubiony deser.
Wczoraj, bo według mnie smakuje najlepiej na drugi dzień....

Moja siostra już od jakiegoś czasu czeka na ten przepis. Tereniu, to dla Ciebie!



Jak widać na zdjęciu, można robić w jednym większym naczyniu (co jest szybsze i wygodniejsze do wykonania), jak również w kilku mniejszych, jako pojedyncze porcje (co jest praktyczniejsze i lepiej się prezentuje w razie jakichś bardziej oficjalnych okazji)


 
 
 


porcje: 12-15

czas wykonania: 45 minut



Składniki:


  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 500g serka mascarpone
  • 250g śmietany do ubijania
  • 500g biszkoptów podłużnych
  • około ½ l słodzonej zimnej kawy (radzę użyć rozpuszczalnej)
  • kakao gorzkie



Sposób wykonania:
  1. Ubić żółtka z cukrem, dodać serek mascarpone i śmietanę i dobrze ubić.
  2. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie pojemnika ze spodem lekko posmarowanym kremem, do pokrycia całej powierzchni dna.
  3. Pokryć warstwą kremu, posypać kakaem i powtórzyć tworząc kolejną warstwę (ja w zależności od wybranego naczynia robię dwie lub trzy warstwy).
  4. Wstawić do lodówki

2 komentarze:

  1. Palce lizac!Zgadzam sie z Toba.Polacy kompletnie nie umia gotowac po wlosku.Schrzania najprostsze spagetti w sosie pomidorowym i reklamoja to cos jako wykwintne wloskie danie,nawet slynna pani Magda G.ratujac restauracje karze dodawac jakis dziwnych mieszanek ziolowych o ktorych szanujaca sie wloska gospodyni domowa nawet nie slyszala.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słynnei pani Magdy G. nie znam i nie oglądam, ale muszę dać Ci rację, że szanująca się włoska pani domu na codzień, gotuje dania proste i szybkie w wykonaniu.

      Usuń