wtorek, 15 września 2015

JAJKA PO KRÓLEWSKU


                       



porcje: 4

przygotowanie: 15 minut

czas wykonania: 10 minut



Składniki:


  • 8 jaj
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki startego żółtego sera


Sposób wykonania:

  1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić na pół i oddzielić żółtka od białek.
  2. Z 2 łyżek oliwy, mąki, mleka i przypraw zrobić sos besciamella - po przepis kliknij tutaj.
    Żółtka przetrzeć przez sito i wymieszać z gotowym sosem
  3. Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, dodać przecier pomidorowy, przyprawić, wymieszać i gotować do zgęstnienia.
  4. Jaja ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wgłębienia wypełnić sosem pomidorowym a następnie zalać wszystko sosem besciamella wymieszanym z żółtkami i posypać serem i tartą bułką. Zapiec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz