poniedziałek, 21 września 2015

PUREE ZIEMNIACZANE





porcje: 4

czas przygotowania: 5 minut

czas wykonania: 30 minut



Składniki:


  • 800g obranych ziemniaków
  • 100ml mleka
  • 50g masła
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku
  • opcjonalnie 2 łyżki startego sera parmezanu

Sposób wykonania:

  1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić na gorąco przez praskę.
  2. Do gorących ziemniaków dodać masło pokrojone w kostkę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia masła
  3. Dodać gorące mleko i gałkę muszkatołową i opcjonalnie starty ser. Wymieszać.



Ewentualnie puree można przygotować dzień wcześniej. Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.
Podgrzewać z dodatkiem odrobiny mleka ciągle mieszając (nie przypali się i będzie smakowało jak świeżo zrobione).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz