porcje: 4
czas przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 800g obranych ziemniaków
- 100ml mleka
- 50g masła
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- opcjonalnie 2 łyżki startego sera parmezanu
Sposób wykonania:
- Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i przepuścić na gorąco przez praskę.
- Do gorących ziemniaków dodać masło pokrojone w kostkę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia masła
- Dodać gorące mleko i gałkę muszkatołową i opcjonalnie starty ser. Wymieszać.
Ewentualnie puree można
przygotować dzień wcześniej. Przechowywać w lodówce w zamkniętym
pojemniku.
Podgrzewać z dodatkiem
odrobiny mleka ciągle mieszając (nie przypali się i będzie
smakowało jak świeżo zrobione).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz