niedziela, 6 września 2015

MAKARON Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM


Sos do makaronu przygotowuje się bardzo szybko, w 10 minut będzie gotowy, można go zrobić w czasie gotowania makaronu.


 

porcje: 4

przygotowanie: 10 minut

czas wykonania: 30-40 minut (w zależności od typu użytego makaronu)

 
 

Składniki:

  • 360g makaronu
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g śmietany (włoska śmietana jest gęsta ale nie kwaśna)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 40g masła
  • starty parmezan

 
Sposób wykonania:

  1. Łososia pokroić w drobne paski (0,5 cm szerokości, 1,5-2 cm długości)
  2. Na dużej patelni roztopić masło i lekko poddusić na nim pokrojonego łososia (dosłownie 2 minuty)
  3. Dołożyć śmietanę, przecier, przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze chwilę na niskim ogniu ciągle mieszając.
  4. Ugotowany makaron odcedzić (odkładając pół szklanki wody z gotowania) i wrzucić na patelnię. Dusić jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając i w razie potrzeby dodać troszkę odłożonej wcześniej wody. Sos ma mieć kremową konsystencję.
  5. Podawać lekko oprószony startym parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz