Sos do makaronu
przygotowuje się bardzo szybko, w 10 minut będzie gotowy, można go
zrobić w czasie gotowania makaronu.
porcje: 4
przygotowanie: 10 minut
czas wykonania: 30-40 minut (w zależności od typu użytego makaronu)
Składniki:
- 360g makaronu
- 100g wędzonego łososia
- 100g śmietany (włoska śmietana jest gęsta ale nie kwaśna)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 40g masła
- starty parmezan
Sposób
wykonania:
- Łososia pokroić w drobne paski (0,5 cm szerokości, 1,5-2 cm długości)
- Na dużej patelni roztopić masło i lekko poddusić na nim pokrojonego łososia (dosłownie 2 minuty)
- Dołożyć śmietanę, przecier, przyprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze chwilę na niskim ogniu ciągle mieszając.
- Ugotowany makaron odcedzić (odkładając pół szklanki wody z gotowania) i wrzucić na patelnię. Dusić jeszcze 2-3 minuty na wolnym ogniu ciągle mieszając i w razie potrzeby dodać troszkę odłożonej wcześniej wody. Sos ma mieć kremową konsystencję.
- Podawać lekko oprószony startym parmezanem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz