Sałatka Cezar
stworzona przez Włoskiego kucharza Cezara Cardini, króry
wyemigrował do Stanów Zjednoczonych po I wojnie światowej i
mieszkał w San Diego.
W 1924 roku Cezar
otworzył restaurację w meksykańskim mieście Tijuana, gdzie
stworzył tą sałatkę.
W sałatce Cezar,
Cardini połączył tradycyjne włoskie smaki takie jak parmezan i
oliwa z oliwek z sosem Worcestershire używanym do
przyprawienia sałatki.
porcje: 4
czas wykonania: 25 minut
Składniki:
- 600g piersi z kurczaka
- 1 średnia główka sałaty
- 8 kromek chleba
- 2 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy
- 100g majonesu
- 2 łyżki sosu worchestershire
- przyprawa do potraw
- sok z ½ cytryny
- 100g parmezanu w kawałku
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka pokroić w plastry, natrzeć przyprawą do potraw i sokiem z cytryny. Przyrumienić na patelni używając 4 łyżek oliwy. Po usmażeniu pokroić w kostkę
- Sałatę umyć wysuszyć i pokroić
- Od kromek chleba odciąć skórkę, pokroić chleb w kostkę i przyrumienić na patelni z zresztą oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Parmezan pokroić w cienkie małe plasterki (lub zetrzeć na tarce o odpowiednich oczkach)
- Majonez wymieszać z sosem worchestershire
- Wymieszać wszystkie składniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz