czwartek, 24 września 2015

SAŁATKA CEZAR


Sałatka Cezar stworzona przez Włoskiego kucharza Cezara Cardini, króry wyemigrował do Stanów Zjednoczonych po I wojnie światowej i mieszkał w San Diego.

W 1924 roku Cezar otworzył restaurację w meksykańskim mieście Tijuana, gdzie stworzył tą sałatkę.

W sałatce Cezar, Cardini połączył tradycyjne włoskie smaki takie jak parmezan i oliwa z oliwek z sosem Worcestershire używanym do przyprawienia sałatki.


 
 

porcje: 4

czas wykonania: 25 minut


Składniki:

  • 600g piersi z kurczaka
  • 1 średnia główka sałaty
  • 8 kromek chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 100g majonesu
  • 2 łyżki sosu worchestershire
  • przyprawa do potraw
  • sok z ½ cytryny
  • 100g parmezanu w kawałku


Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w plastry, natrzeć przyprawą do potraw i sokiem z cytryny. Przyrumienić na patelni używając 4 łyżek oliwy. Po usmażeniu pokroić w kostkę
  2. Sałatę umyć wysuszyć i pokroić
  3. Od kromek chleba odciąć skórkę, pokroić chleb w kostkę i przyrumienić na patelni z zresztą oliwy i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  4. Parmezan pokroić w cienkie małe plasterki (lub zetrzeć na tarce o odpowiednich oczkach)
  5. Majonez wymieszać z sosem worchestershire
  6. Wymieszać wszystkie składniki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz