Według mnie, przepisy na makaron można nazywać szybkimi, jeśli na przygotowanie dokładki wystarczy czas, którego potrzebujemy na ugotowanie makaronu. To nie są wszystkie możliwe szybkie przepisy, to tylko moje ulubione...
1. WEGETARIAŃSKI
Pokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i
po kilku minutach, cukinię. Dusić pod przykryciem do zmięknięcia
warzyw. Przyprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Można oprószyć startym parmezanem.
2. Z BIAŁYM RAGU
Pokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, dusić często
mieszając. Przyprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Oprószyć startym parmezanem.
3. PIECZARKI I BOCZEK
Pokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek,
zeszklić i dodać drobno pokrojone pieczarki. Dusić do zmięknięcia
pieczarek, przyprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Można oprószyć startym parmezanem.
4. TUŃCZYK I POMIDORY
Przyrumienić na oleju
ząbek czosnku, dodać rozdrobnionego tuńczyka z puszki i pokrojone
w drobną kostkę pomidory. Dolać ½ szklanki wody i dusić kilka
minut. Przyprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
5. CUKINIA Z BOCZKIEM
Pokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojony w kostkę lub paski
boczek, zeszklić i dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Dusić do
zmięknięcia cukinii, przyprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym
makaronem.
6. CARBONARA
Pokrojony w kostkę
boczek, zeszklić na oleju. Zdjąć z ognia i zostawić do
ostygnięcia. W międzyczasie roztrzepać widelcem jaja, doprawić
solą i pieprzem i startym parmezanem. Wlać na ostygniętą
patelnię. Dodać ugotowany makaron i dobrze wymieszać (jajko ma się ściąć przez kontakt z gorącym makaronem).
7. Z ŁOSOSIEM
Pokrojonego w drobne
paski łososia poddusić lekko na maśle. Dodać śmietanę,
przecier, sól i pieprz i dusić jeszcze chwilę na niskim ogniu
ciągle mieszając. Wymieszać z ugotowanym makaronem (w razie
potrzeby dodać trochę wody z gotowania makaronu). Podawać
oprószony startym parmezanem.
8. AMATRICIANA
Drobno posiekaną
cebulę i rozdrobnioną papryczkę,
zeszkilć na oliwie.
Dołożyć pokrojony w paski
lub kostkę boczek i zeszklić. Dolać
przecier pomidorowy i wodę. Dusić na niskim ogniu przez około 10
minut.
Do sosu dodać ugotowany
makaron, dusić razem jeszcze 2-3 minuty. Podawać oprószony startym
serem.
9. Z CUKINIĄ
Pokrojoną w kostkę
cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cukinię.
Dusić do zmięknięcia cukinii, przyprawić do smaku. Wymieszać z
ugotowanym makaronem. Można oprószyć startym parmezanem.
10. PESTO ALLA GENOVESE
Liście bazylii, czosnek
i gruboziarnistą sól stłuc w moździerzu lub zmiksować. Dodać
orzeszki pini lub ziarenka słonecznika i jeszcze sól, stłuc lub
zmielić. Dodać starty parmezan, wymieszać. Na koniec dodać oliwę
i dobrze wymieszać. Pesto gotowe.
11. POMIDORY KOKTAJLOWE I BAZYLIA
Ząbek czosnku
przyrumienić na oliwie, dodać umyte i przekrojone na pół pomidory
koktajlowe. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem, do
zmięknięcia. Pod koniec przyprawić i dodać liski bazylii.
12. SYCYLIJSKIE PESTO
Pomidory przekroić na
pół i wypestkować. Wypłukaną i wysuszoną bazylię, orzeszki
pini, ząbek czosnku, oliwę, ricottę, parmezan, sól, pieprz i
oczyszczone pomidory zmiksować. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
13. TUŃCZYK Z CUKINIĄ
Przyrumienić na oliwie
ząbek czosnku, dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dusić
na średnim ogniu 5 minut, dodać rozdrobnionego tuńczyka i dusić
jeszcze 5 minut. W razie potrzeby dodać bulionu warzywnego lub trochę
wody, aby całość nie była zbyt sucha. Doprawić do smaku.
Wymieszać z ugotowanym makaronem.
14. PIECZARKI
Pieczarki obrać ze
skórki i pokroić w drobne plasterki, cebulę posiekać w drobną
kostkę. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać pieczarki i dusić pod
przykryciem na wolnym ogniu (w razie potrzeby podlać lekko wodą)
mieszając od czasu do czasu. Przyprawić do smaku. Wymieszać z
ugotowanym makaronem.
15. BAKŁAŻAN
Ząbek czosnku przyrumienić na oliwie, dodać pokrojonego bakłażana i trochę wody i dusić pod przykryciem. Przyprawić do smaku. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz