piątek, 30 października 2015

LASAGNA


Był przepis na ragù, na sos besciamella, na makaron jajeczny... Teraz najwyższa pora na lasagnę. Jest ona pracochłonna i długa w wykonaniu, ale warto się przy niej napracować.
 Poza tym można przygotować dzień wcześniej i upiec przed podaniem, lub zamrozić surową (w tym przypadku nie odmrażać, lecz wstawić zamrożoną do zimnego piekarnika i wydłużyć o 10-15 minut czas zapiekania).

Moją tym razem, po raz pierwszy, zrobiłam z mąki razowej. Rezultat przerósł moje oczekiwania. Nawet Maja, która nie bardzo lubi produkty pełnoziarniste, powiedziała, że taka lasagna jest pyszna.


Porcje: 8

czas przygotowania: 2 godziny

czas pieczenia: 30 minut

 

Składniki:


 
 

Sposób wykonania:


  1. Przygotować ragù, sos besciamella i ciasto na makaron jajeczny.
  2. Zarobione ciasto wstawić do lodówki na ½ godziny. Po czym cienko rozwałkować i pokroić w niewielkie prostokąty
  3. Tak przygotowane ciasto wrzucamy na minutę do wrzącej wody z dodatkiem oleju. Jednorazowo wrzucamy po 3-5 płatów, w zależności od wielkości garnka. Po upływie minuty, wyciągamy cedzakiem i wrzucamy do miski z zimną wodą.
  4. Ochłodzone płaty porozkładać na czystych ściereczkach do oschnięcia (ja po kilku minutach obracam na drugą stronę).

  5. Na spód brytfanki wlać 1-2 łyżki ragù, ułożyć płaty ciasta, tak aby przykryć spód naczynia.
  6. Pokryć ciasto sosem ragù

  7. Następnie warstwę sosu besciamella (Radzę używać sosów gorących, ponieważ po ostygnięciu gęstnieją)

  8. Czas na kawałki sera mozzarella

  9. Oprószyć startym parmezanem

  10. Powtórzyć kroki od 5 do 9 do skończenia składników. Piec w 180° około 30 minut.




 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz