piątek, 9 października 2015

KRUCHE CIASTECZKA




przygotowanie: 5 minut + 30 minut chłodzenia

czas wykonania: 30 minut



Składniki:


  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 250g margaryny
  • 120g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia (16g)
  • opcjonalnie kakao




Sposób wykonania:

  1. Margarynę posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.
  2. Zagnieść ciasto (Można podzielić na pół i do jednej porcji dodać kakao). Owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto, posypać delikatnie mąką i rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm.
  4. Wycinać ciastka foremkami i układać na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smarujemy ciastka roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem, wiórkami kokosowymi lub cynamonem
  5. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz