Chociaż w nazwie
jest moje imię, to przepis nie jest mój! Dostałam go w zeszłym
roku od Ani – polki poznanej we Włoszech. Jest to ciasto pierniko-podobne, szybkie w wykonaniu i bardzo dobre.
przygotowanie: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
Składniki:
Na
ciasto:
- 3 jaja
- 200g dowolnego dżemu
- 200g cukru
- 1 szklanka mleka
- 250g mąki
- ½ szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- powidło do przełożenia
- polewa czekoladowa lub cukier puder
Sposób wykonania:
- Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie ciągle ubijając dodawać po kolei dżem, mleko, sodę, cynamon, kakao, olej i mąkę.
- Wyłożyć ciasto na brytfankę natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyścieloną papierem do pieczenia.
- Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°
- Po ostygnięciu, przekroić na pół ,przełożyć powidłem i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz