piątek, 16 października 2015

PIERNIK BEZ MIODU ANNY


Chociaż w nazwie jest moje imię, to przepis nie jest mój! Dostałam go w zeszłym roku od Ani – polki poznanej we Włoszech. Jest to ciasto pierniko-podobne, szybkie w wykonaniu i bardzo dobre.

 

przygotowanie: 10 minut

czas wykonania: 40 minut


Składniki:

Na ciasto:
  • 3 jaja
  • 200g dowolnego dżemu
  • 200g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250g mąki
  • ½ szklanki oleju
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:
  • powidło do przełożenia
  • polewa czekoladowa lub cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie ciągle ubijając dodawać po kolei dżem, mleko, sodę, cynamon, kakao, olej i mąkę.
  2. Wyłożyć ciasto na brytfankę natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub wyścieloną papierem do pieczenia.
  3. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°
  4. Po ostygnięciu, przekroić na pół ,przełożyć powidłem i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz