Krem kawowy może
być używany jako samodzielny deser (w stylu budyniu) lub jako masa
do ciast i tortów.
porcje: 4
przygotowanie: 15minut
czas wykonania: 10 minut
Składniki:
- 50g skrobi kukurydzianej lub mąki
- 500ml mleka
- 4 żółtka
- 150 g cukru
- 10g kawy rozpuszczalnej w proszku
Sposób wykonania:
- Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować, ściągnąć z ognia, wsypać kawę rozpuszczalną i mieszać dopóki nie rozpuści się zupełnie i odstawić do ostygnięcia
- W osobnej misce ubić żółtka z cukrem (do otrzymania gładkiej jasnej masy); do ubitych żółtek wlać 1/3 lekko ciepłego mleka, a następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę.
- Następnie miksując dodać powoli do pozostałego mleka, mieszankę jaj, mąki i cukru
- Postawić znowu na ogień i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować na niskim ogniu kilka minut ciągle mieszając, dodając stopniowo zimne mleko (pół szklanki odlanej na początku) do zgęstnienia kremu
- Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Przechowywać w misce przykrywając folią spożywczą tak aby miała ona bezpośredni kontakt z kremem, unikając w ten sposób uformowanie się zewnętrznej skórki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz