niedziela, 4 października 2015

KREM KAWOWY


Krem kawowy może być używany jako samodzielny deser (w stylu budyniu) lub jako masa do ciast i tortów.



porcje: 4

przygotowanie: 15minut

czas wykonania: 10 minut


 

Składniki:


  • 50g skrobi kukurydzianej lub mąki
  • 500ml mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 10g kawy rozpuszczalnej w proszku



Sposób wykonania:

  1. Odlać ½ szklanki mleka, resztę zagotować, ściągnąć z ognia, wsypać kawę rozpuszczalną i mieszać dopóki nie rozpuści się zupełnie i odstawić do ostygnięcia
  2. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem (do otrzymania gładkiej jasnej masy); do ubitych żółtek wlać 1/3 lekko ciepłego mleka, a następnie wmieszać delikatnie przesianą mąkę.
  3. Następnie miksując dodać powoli do pozostałego mleka, mieszankę jaj, mąki i cukru
  4. Postawić znowu na ogień i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Gotować na niskim ogniu kilka minut ciągle mieszając, dodając stopniowo zimne mleko (pół szklanki odlanej na początku) do zgęstnienia kremu
  5. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając. Przechowywać w misce przykrywając folią spożywczą tak aby miała ona bezpośredni kontakt z kremem, unikając w ten sposób uformowanie się zewnętrznej skórki


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz