Przepis na tego keksa dostałam od siostry.... W oryginalnym przepisie zamiast proszku do pieczenia była przewidziana soda. Kilka dni temu robiłam z sodą, a dzisiaj powtórka z proszkiem: z sodą ciasto jest ciemniejsze (czytać: ładniejsze), ale według mnie z proszkiem smaczniejsze.
przygotowanie: 15 minut
czas wykonania: 50 minut
Składniki:
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia (16g)
- 2 bardzo dojrzałe banany
Sposób wykonania:
- Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym
- Ciągle ubijając dodawać po kolei olej, mąkę i proszek do pieczenia.
- Banany zgnieść dobrze widelcem, dołożyć do ciasta i dobrze wymieszać
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 50 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz