czwartek, 1 października 2015

KEKS BANANOWY

Przepis na tego keksa dostałam od siostry.... W oryginalnym przepisie zamiast proszku do pieczenia była przewidziana soda. Kilka dni temu robiłam z sodą, a dzisiaj powtórka z proszkiem: z sodą ciasto jest ciemniejsze (czytać: ładniejsze), ale według mnie z proszkiem smaczniejsze.
 
 
 
 

przygotowanie: 15 minut

czas wykonania: 50 minut



Składniki:

 

  • 2 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia (16g)
  • 2 bardzo dojrzałe banany




Sposób wykonania:

 

  1. Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym
  2. Ciągle ubijając dodawać po kolei olej, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Banany zgnieść dobrze widelcem, dołożyć do ciasta i dobrze wymieszać
  4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 50 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz