Jako że zawsze
lubiłam pieczywo, makarony, pizzę i ciastka razowe, postanowiłam
zacząć przyzwyczajać do ich smaku, mojego męża i dzieci. Jeśli
z synem sprawa była dość prosta, to z mężem i córką było (z
córką po części jeszcze jest) trochę trudniej.
Na początek
zrobiłam klasyczną pizzę z domieszką mąki razowej, no i
eksperyment udał się znakomicie.
Porcje: 4
czas wykonania: trudny do określenia....
zarobienie ciasta zajęło mi około 15 minut, po dwóch godzinach znowu je ugniotłam i zostawiłam do ponownego rośnięcia jeszcze 1,5 godziny.
Składniki:
Dodatkowo:
przecier pomidorowy
ser mozzarella lub inny
pieczarki, cukinie, papryka, ziemniaki, bakłażan, jajko, szynka, itd, itp
Sposób wykonania:
Drożdże pokruszyć i wymieszać z połową letniej wody. Odstawić do odpoczynku na 5 minut.
Następnie dodawać powoli wymieszane mąki, oliwę sól i resztę wody ciągle mieszając. Zarabiać ciasto do otrzymania gładkiej kuli.
Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (przynajmniej 1 godzinę) w ciepłym miejscu
Ugnieść ponownie i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Podzielić cisto na porcje, rozwałkować i włożyć do foremek lekko posmarowanych oliwą. Przyprawić według własnych gustów. Ser radzę dodać w połowie pieczenia.
Piec w gorącym piekarniku około 15-30 minut (dokładny czas pieczenia każdy musi testować we własnym piekarniku) w zależności od grubości pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz