czwartek, 22 października 2015

PIZZA


Jako że zawsze lubiłam pieczywo, makarony, pizzę i ciastka razowe, postanowiłam zacząć przyzwyczajać do ich smaku, mojego męża i dzieci. Jeśli z synem sprawa była dość prosta, to z mężem i córką było (z córką po części jeszcze jest) trochę trudniej.

Na początek zrobiłam klasyczną pizzę z domieszką mąki razowej, no i eksperyment udał się znakomicie.

 

Porcje: 4

czas wykonania: trudny do określenia....

zarobienie ciasta zajęło mi około 15 minut, po dwóch godzinach znowu je ugniotłam i zostawiłam do ponownego rośnięcia jeszcze 1,5 godziny.

 

 

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej

  • 500g mąki pełnoziarnistej

  • 600ml wody

  • 25g drożdży

  • 20g soli

  • 60g oliwy z oliwek


 

Dodatkowo:

  • przecier pomidorowy

  • ser mozzarella lub inny

  • pieczarki, cukinie, papryka, ziemniaki, bakłażan, jajko, szynka, itd, itp




 

 

Sposób wykonania:


  1. Drożdże pokruszyć i wymieszać z połową letniej wody. Odstawić do odpoczynku na 5 minut.

  2. Następnie dodawać powoli wymieszane mąki, oliwę sól i resztę wody ciągle mieszając. Zarabiać ciasto do otrzymania gładkiej kuli.

  3. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (przynajmniej 1 godzinę) w ciepłym miejscu

  4. Ugnieść ponownie i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

  5. Podzielić cisto na porcje, rozwałkować i włożyć do foremek lekko posmarowanych oliwą. Przyprawić według własnych gustów. Ser radzę dodać w połowie pieczenia.

  6. Piec w gorącym piekarniku około 15-30 minut (dokładny czas pieczenia każdy musi testować we własnym piekarniku) w zależności od grubości pizzy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz