niedziela, 11 października 2015

PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM




porcje: 4

przygotowanie: 15 minut

czas wykonania: 30 minut



Składniki:


  • 400g mięsa mielonego
  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • 1 szklanka wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • bułka tarta
  • 700g przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula




Sposób wykonania:


  1. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, pokruszyć i wymieszać z mięsem, jajem, przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
  2. Uformować okrągłe pulpety (wielkość według własnych upodobań) i obtoczyć w bułce tartej.
  3. W szerokim rondlu poddusić na oliwie przekrojoną na pół cebulę, dodać przecier i wodę. Przyprawić do smaku i dodać pulpety.
  4. Dusić pod przykryciem około ½ godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz