porcje: 4
przygotowanie: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 400g mięsa mielonego
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- 1 szklanka wody
- 3-4 łyżki oliwy
- bułka tarta
- 700g przecieru pomidorowego
- 1 mała cebula
Sposób wykonania:
- Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, pokruszyć i wymieszać z mięsem, jajem, przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Uformować okrągłe pulpety (wielkość według własnych upodobań) i obtoczyć w bułce tartej.
- W szerokim rondlu poddusić na oliwie przekrojoną na pół cebulę, dodać przecier i wodę. Przyprawić do smaku i dodać pulpety.
- Dusić pod przykryciem około ½ godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz