Sos ragù może być
używany do przyprawienia makaronu, risotta, lasagni, zapiekanki z makaronu itd.
itp.
U mnie dzisiaj był
makaron razowy “penne”
porcje: z tej porcji składników wychodzi dużo sosu. Na 3 razy do makaronu lub risotta dla 4 osób, lub na jedną lasagnę
przygotowanie: 5 minut
czas wykonania: 60 minut
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 500g mięsa mielonego (ja używam mieszanki wołowego z wieprzowym)
- 1l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (w tym przypadku zmiksować)
- 1-1,5 szklanki wody
- przyprawy
Sposób wykonania:
- Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i dusić na wolnym ogniu często mieszając.
- Dołożyć przecier i wodę i gotować na wolnym ogniu około 60 minut, od czasu do czasu mieszając
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem (ja wolę polską przyprawę do potraw), zdjąć z ognia i używać do przyprawienia wybranego dania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz