poniedziałek, 24 sierpnia 2015

RAGU'


Sos ragù może być używany do przyprawienia makaronu, risotta, lasagni, zapiekanki z makaronu itd. itp.
 
 

U mnie dzisiaj był makaron razowy “penne”





porcje: z tej porcji składników wychodzi dużo sosu. Na 3 razy do makaronu lub risotta dla 4 osób, lub na jedną lasagnę

przygotowanie: 5 minut

czas wykonania: 60 minut



Składniki:


  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • 500g mięsa mielonego (ja używam mieszanki wołowego z wieprzowym)
  • 1l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki (w tym przypadku zmiksować)
  • 1-1,5 szklanki wody
  • przyprawy



Sposób wykonania:


  1. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać mięso i dusić na wolnym ogniu często mieszając.
  2. Dołożyć przecier i wodę i gotować na wolnym ogniu około 60 minut, od czasu do czasu mieszając
  3. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (ja wolę polską przyprawę do potraw), zdjąć z ognia i używać do przyprawienia wybranego dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz