Oryginalne włoskie danie to "Bakłażany alla parmiggiana", ale jak to zwykle bywa w rodzinach z dziećmi, musiałam podjąć decyzję: albo będę gotowała osobne dania dla dzieci, albo jakoś przerobię dania istniejące podporządkowując je pod ich gusty.
Zamiast bakłażanów (których do ust nie wkładają) użyłam cukinii (którą jedzą chętnie pod każdą postacią),...... i oboje z mężem odkryliśmy że też tak wolimy :-)
porcje: 4
przygotowanie: 50-60 minut
czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 800g młodej cukinii
- 4-5 jaja
- mąka
- sól, pieprz
- olej
- 500g przecieru pomidorowego
- 250g mozzarelli
- 100g startego sera parmezanu
Sposób wykonania:
- Jaja roztrzepać widelcem w misce, przyprawić solą i pieprzem
- Cukinie pokroić wzdłuż w cienkie paski, obtaczać w mące i w jajku, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron
- W międzyczasie na innej patelni przygotować sos pomidorowy ( 3-4 łyżki oliwy, 500g przecieru, ½ szklanki wody i przyprawy – dusić aż sos zgęstnieje).
- Wlać cienką warstwę sosu na spód naczynia żaroodpornego, po czym układać warstwami usmażoną cukinię, sos, pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i posypać lekko startym serem. Powtórzyć kilka warstw (do skończenia składników)
- Zapiec w piekarniku ok 20-30 minut
Jeśli chcecie zastąpić
włoskie sery, dobrym polskim żółtym serem, będzie się lekko
różniło smakiem, lecz mogę zagwarantować że też będzie bardzo
smaczne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz