środa, 19 sierpnia 2015

MAKARON “PENNE” Z WÓDKĄ I BOCZKIEM


porcje: 4

przygotowanie: 5 minut

czas wykonania: 30 minut



Składniki:

  • 360g makaronu PENNE
  • 150g boczku
  • ½ średniej cebuli
  • kieliszek wódki
  • 250g przecieru pomidorowego
  • 120g słodkiej śmietany
  • 1 malutką pikantną suchą papryczkę
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie szczypiorek

Sposób wykonania:

  1. Na dużej patelni zeszkilć na oliwie drobno posiekaną cebulę i rozdrobnioną papryczkę.
  2. Dołożyć pokrojony w paski lub kostkę boczek i dalej dusić na niskim ogniu dopóki tłuszcz boczku się nie zeszkli.
  3. Zwiększyć ogień, wlać wódkę i poczekać do odparowania alkoholu.
  4. Dodać przecier pomidorowy i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na niskim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Gdy sos zgęstnieje dodać śmietanę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze na niskim ogniu przez 2-3 minuty aby sos znowu zgęstniał.
  6. Makaron gotować w osolonej wodzie, odcedzić “al dente”, co oznacza lekko twardy (1-2 minuty przed upływem czasu podanego na opakowaniu), odkładając pół szklanki wody z gotowania.
  7. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty, dodając trochę wody z gotowania, jeżeli sos by się za dużo zagęścił.
  8. Opcjonalnie kto lubi podawać posypany drobno posiekanym szczypiorkiem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz