Na
dużej
patelni zeszkilć
na oliwie drobno posiekaną
cebulę i
rozdrobnioną papryczkę.
Dołożyć
pokrojony
w paski lub kostkę
boczek i dalej dusić na niskim ogniu dopóki tłuszcz boczku się
nie zeszkli.
Zwiększyć
ogień, wlać wódkę i poczekać do odparowania alkoholu.
Dodać
przecier pomidorowy i szczyptę soli. Dusić pod przykryciem na
niskim ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gdy
sos zgęstnieje dodać śmietanę, dobrze wymieszać i gotować
jeszcze na niskim ogniu przez 2-3 minuty aby sos znowu zgęstniał.
Makaron
gotować w osolonej wodzie, odcedzić “al dente”, co oznacza
lekko twardy (1-2 minuty przed upływem czasu podanego na
opakowaniu), odkładając pół szklanki wody z gotowania.
Ugotowany
i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i podgrzewamy
jeszcze 2-3 minuty, dodając trochę wody z gotowania, jeżeli sos by
się za dużo zagęścił.
Opcjonalnie
kto lubi podawać posypany drobno posiekanym szczypiorkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz