porcje: 4
przygotowanie: 10 minut
czas wykonania: 40 minut
Składniki:
- 360g makaronu
- 2 średnie czerwone papryki (lub 1 czerwona i 1 żółta)
- ½ małej cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól i pieprz lub przyprawa do potraw do smaku
- woda
Sposób wykonania:
- Paprykę umyć, rozkroić, wyczyścić z pestek i pokroić w drobne paski
- Zeszklić drobno posiekaną cebule na oliwie, dodać paprykę i pół szklanki wody.
- Dusić pod przykryciem około 30 minut (aż papryka zmięknie). Doprawić do smaku.
- Uduszoną paprykę zmiksować (dodając w razie potrzeby troszkę przegotowanej wody), do otrzymania gładkiego, jednolitego kremu.
- Wymieszać z ugotowanym w międzyczasie makaronem i posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz