porcje: 4
przygotowanie: 25 minut
czas wykonania: 40 minut
Składniki:
- 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajo
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- woda
- oliwa
- bułka tarta
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 l rosołu
Sposób wykonania:
1. Marchewki ostrugać i pokroić w plasterki
2. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, pokruszyć i wymieszać z mięsem, jajem i przyprawami.
3. Uformować jednego dużego kotleta i smażyć na gorącej oliwie w szerokim rondlu.
Delikatnie obrócić i podsmażyć drugą stronę.
4. Dołożyć marchewkę i rosół, i dusić pod przykryciem 30 minut (do miękkości marchwi)
Bardzo dobre podawane z zapiekanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz