sobota, 22 sierpnia 2015

CARBONARA

Dzisiaj na obiad zrobiłam Carbonarę, no i przy okazji zdjęcia poszczególnych faz....

porcje: 4

przygotowanie: 5 minut

czas wykonania: 30 minut


Składniki:

  • 360g makaronu długiego np. spaghetti
  • 100g boczku
  • 2-3 jajka
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g ostrego sera tartego Pecorino (w oryginalnym przepisie jest, ale ja osobiście nie używam ze względu na dzieci, które go nie lubią)
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:


  1. Nastawić wodę na makaron i w międzyczasie pokrojony w kostkę boczek podsmażyć delikatnie na oliwie. Wyłączyć gaz pod patelnią z boczkiem i zostawić do ostygnięcia.


  2. Jajka roztrzepać widelcem w miseczce dodając soli i pieprzu i sera (jeśli postanowicie użyć)

  3. Na ostygniętą patelnię wlać roztrzepane jajka, które mają zostać płynne jak na zdjęciu

  4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzić i wrzucić na patelnię dobrze mieszając. Jajko powinno się zciąć przez kontakt z gorącym makaronem.


 
 Smacznego!!!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz