porcje: 10-12
przygotowanie: 15 minut
czas wykonania: 60 minut
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 3 jaja
- 1 proszek do pieczenia
- 200g cukru
- 50g kakao
- 100g masła
- ½ szklanki mleka
- 100g migdałów
Składniki na polewę:
- 40g masła
- 4 czubate łyżeczki kakao
- 2-3 łyżki mleka
- 80g cukru pudru
Sposób wykonania ciasta:
- Ubić jaja z cukrem. Dodać roztopione letnie masło i stopniowo mąkę.
- Ciągle ubijając dodawać po kolei mleko, proszek do pieczenia i na koniec kakao.
- Wmieszać posiekane migdały i przełożyć ciasto do foremki (Jeżeli używacie foremek metalowych, to radzę używać zamoczonego w zimnej wodzie i delikatnie odciśniętego papieru śniadaniowego. Pozwala to na uniknięcie smarowania foremki dodatkowym tłuszczem).
- Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45-60 minut (sprawdzić wykałaczką)
Sposób wykonania polewy:
- Roztopić masło na niskim ogniu
- Dodać kakao, dobrze wymieszać.
- Dodać mleko i cukier puder mieszając energicznie do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
- Wylać od razu na ciasto, rozprowadzić i pozostawić do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz