wtorek, 25 sierpnia 2015

CZEKOLADOWE CIASTO Z MIGDAŁAMI


 
 
 
 

porcje: 10-12

przygotowanie: 15 minut

czas wykonania: 60 minut

 

Składniki na ciasto:

 
  • 250g mąki
  • 3 jaja
  • 1 proszek do pieczenia
  • 200g cukru
  • 50g kakao
  • 100g masła
  • ½ szklanki mleka
  • 100g migdałów  


Składniki na polewę:


  • 40g masła
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • 2-3 łyżki mleka
  • 80g cukru pudru



Sposób wykonania ciasta:


  1. Ubić jaja z cukrem. Dodać roztopione letnie masło i stopniowo mąkę.
  2. Ciągle ubijając dodawać po kolei mleko, proszek do pieczenia i na koniec kakao.
  3. Wmieszać posiekane migdały i przełożyć ciasto do foremki (Jeżeli używacie foremek metalowych, to radzę używać zamoczonego w zimnej wodzie i delikatnie odciśniętego papieru śniadaniowego. Pozwala to na uniknięcie smarowania foremki dodatkowym tłuszczem).
  4. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45-60 minut (sprawdzić wykałaczką)


Sposób wykonania polewy:

 
  1. Roztopić masło na niskim ogniu
  2. Dodać kakao, dobrze wymieszać.
  3. Dodać mleko i cukier puder mieszając energicznie do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
  4. Wylać od razu na ciasto, rozprowadzić i pozostawić do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz