niedziela, 30 sierpnia 2015

GOFRY CIOCI IRENY

Jako że moja kuchnia jest mieszanką kuchni polskiej, na której się wychowałam, z kuchnią włoską, w której się zakochałam, to dzisiaj mamy Gofry.
Oczywiście gofrownicę przywiozłam z Polski :-)

Z tej porcji wychodzi 12 gofrów
przygotowanie: 10 minut
czas wykonania: 45 minut (w zależności od czasu pieczenia gofrownicy)

Składniki:
- 300g mąki
- 1/2 l mleka
- 75 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- dodatki w zależności od upodobań (bita śmietana, nutella, dżemy, owoce, bakalie....)

Sposób wykonania:
1. Masło rozpuścić i przestudzić.
2. Zmiksować z resztą składników. 
3. Na dobrze nagrzaną gofrownicę wlewać ciasto i piec gofry (u mnie jest potrzebne 7 minut na upieczenie 2 gofrów)

W zależności od upodobań można podawać na ciepło i na zimno z rożnego rodzaju dodatkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz