porcje: 4
przygotowanie: 5 minut
czas wykonania: 1 godzina i 20 minut
Składniki:
- 800g wołowiny na pieczeń
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 3 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do potraw
- woda
- pół kostki rosołowej
Sposób
wykonania:
- natartą przyprawą do potraw pieczeń włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i przyrumienić ze wszystkich stron
- Dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę dusić, po czym dołożyć pokrojone w plasterki marchewki
- Dodać 1 szklankę wody, i ½ kostki rosołowej i dusić na niskim ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, obracając pieczeń kilkakrotnie. W razie potrzeby przyprawić dodatkowym Kawałkiem kostki rosołowej
- Gotową pieczeń wyjąć na deskę do krojenia i pozostawić do ostygnięcia
- Marchewki z tłuszczem zmiksować, aby powstał lekko gęsty sos
- ostygnięte mięso pokroić w cienkie plasterki i umieścić ponownie w rondlu z sosem i podgrzać na niskim ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz