czwartek, 20 sierpnia 2015

PIECZEŃ WOŁOWA


porcje: 4

przygotowanie: 5 minut

czas wykonania: 1 godzina i 20 minut

 
Składniki:
  • 800g wołowiny na pieczeń
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 3 średnie marchewki pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do potraw
  • woda
  • pół kostki rosołowej
 
Sposób wykonania:
  1. natartą przyprawą do potraw pieczeń włożyć do rondla z rozgrzaną oliwą i przyrumienić ze wszystkich stron
  2. Dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę dusić, po czym dołożyć pokrojone w plasterki marchewki
  3. Dodać 1 szklankę wody, i ½ kostki rosołowej i dusić na niskim ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, obracając pieczeń kilkakrotnie. W razie potrzeby przyprawić dodatkowym Kawałkiem kostki rosołowej
  4. Gotową pieczeń wyjąć na deskę do krojenia i pozostawić do ostygnięcia
  5. Marchewki z tłuszczem zmiksować, aby powstał lekko gęsty sos
  6. ostygnięte mięso pokroić w cienkie plasterki i umieścić ponownie w rondlu z sosem i podgrzać na niskim ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz