Ciasto
brisè to typowe ciasto kuchni francuskiej, używane do przygotowania
deserów, słonych tortów i pysznych starterów. Idealne do
przygotowania przekąsek na różne okazje.
Składniki:
200g mąki
100g masła
70ml lodowatej wody
(schłodzonej w zamrażalniku)
szczypta soli
Sposób
wykonania:
Zimne masło pokroić na
małe kawałki i wymieszać w misce z mąką i solą do otrzymania piaskowej konsystencji.
Przełożyć na powierzchnię marmurową, metalową lub szklaną (ważne żeby była
zimna), dając jej kształt wulkanu.
Zarobić szybko,
dodając stopniowo lodowatą wodę, uważając aby nie rozgrzać
ciasta.
Zarobione ciasto owinąć
w folię spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po upływie tego czasu ciasto będzie gotowe do użytku Gotowe ciasto można
przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa
dni.
Można też ciasto
zamrozić maksymalnie na miesiąc i odmrozić w razie potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz