poniedziałek, 21 marca 2016

BRISE'


Ciasto brisè to typowe ciasto kuchni francuskiej, używane do przygotowania deserów, słonych tortów i pysznych starterów. Idealne do przygotowania przekąsek na różne okazje.
 
Składniki:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 70ml lodowatej wody      (schłodzonej w zamrażalniku)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Zimne masło pokroić na małe     kawałki i wymieszać w misce z mąką i solą do otrzymania piaskowej konsystencji.
  2. Przełożyć na powierzchnię marmurową, metalową lub szklaną (ważne żeby była zimna), dając jej    kształt wulkanu.
  3. Zarobić szybko, dodając stopniowo   lodowatą wodę, uważając aby nie     rozgrzać ciasta.
  4. Zarobione ciasto owinąć w folię         spożywczą i wstawić do lodówki        przynajmniej na godzinę.                Po upływie tego czasu ciasto będzie gotowe do użytku                                                       Gotowe ciasto można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez dwa dni.
Można też ciasto zamrozić maksymalnie na miesiąc i odmrozić w razie potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz