poniedziałek, 7 marca 2016

KLOPSIKI Z TUŃCZYKA I ZIEMNIAKÓW




porcje: 4

czas przygotowania: 30 minut

czas wykonania: 20 minut


Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 320g tuńczyka w oleju
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna




Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obrać, pokroić i zagotować. Wycisnąć przez praskę i ostudzić
  2. Tuńczyka od kapać z oleju, rozdrobnić widelcem i wymieszać z ostudzonymi ziemniakami.
  3. Dodać jajko, pół szklanki bułki tartej, startą skórkę z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
  4. Zamoczyć ręce w zimnej wodzie i formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Obtoczyć w bułce tartej i sparzyć na gorącym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz