sobota, 9 stycznia 2016

DŻEM POMARAŃCZOWY


W poprzednich latach robiłam dżem pomarańczowy według klasycznego włoskiego przepisu, który przewiduje użycie całych pomarańczy, łącznie ze skórką. Dżem jest pyszny, lecz lekko gorzkawy, co nie wszystkim odpowiada (moje dzieci go nie jadły).

W tym roku postanowiłam zrobić bez skórki. Efekt? Cudowny! Dzieci jadły i już prawie wszystko zjadły ( z kilograma pomarańczy wyszły tylko 2 słoiczki :-((



czas przygotowania: 15 minut

czas wykonania: 30 minut


Składniki:

  • 1 kg obranych pomarańczy
  • 0,5 kg cukru


Sposób wykonania:


  1. Obrane pomarańcze podzielić na cząstki i za pomocą ostrego noża zdjąć z nich skórkę i wydłubać pestki tak aby otrzymać czysty miąższ.
  2. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać cukier i często mieszając, dusić na niskim ogniu około 30 minut.
  3. Umyte i wyparzone słoiczki, napełniać gorącym dżemem, od razu mocno zakręcić i obrócić do góry dnem (w ten sposób ja unikam pasteryzowania i świetnie się przechowują).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz