środa, 20 stycznia 2016

POMARAŃCZOWE TIRAMISU'


Jako że po poprzednim przepisie na Tiramisù klasyczne, były narzekania na użycie bitej śmietany do kremu, więc w tej wersji została ona wyeliminowana i zastąpiona białkami ubitymi na sztywną pianę.

Obydwa sposoby robienia kremu są dobre. Różnica to gęstość masy (z białkami wychodzi rzadsza). Jako że często używam tej masy także do tortów, to z przyzwyczajenia robię ze śmietaną...

 


porcje: 12-15

czas wykonania: 30 minut


Składniki:


  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 500g serka mascarpone
  • 500g biszkoptów podłużnych
  • 3-4 pomarańcze (lepiej biologiczne)


Sposób wykonania:


  1. Pomarańcze umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce wierzchnią warstwę skórki. Następnie wycisnąć sok.
  2. Ubić żółtka z cukrem, dodać serek mascarpone i startą skórkę i dobrze ubić.
  3. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy mascarpone (jest to najdelikatniejszy moment w przygotowaniu tego deseru, ponieważ nie ubita dobrze piana może się rozejść w wyniku czego krem będzie rzadki)
  4. Biszkopty maczać w soku i układać na dnie pojemnika ze spodem lekko posmarowanym kremem, do pokrycia całej powierzchni dna.
  5. Pokryć warstwą kremu i powtórzyć tworząc kolejną warstwę (ja w zależności od wybranego naczynia robię dwie lub trzy warstwy).
  6. Wstawić do lodówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz