wtorek, 5 stycznia 2016

POMARAŃCZOWY LIKIER NA SPIRYTUSIE


proporcja na 1,5 litry likieru

 
 

Składniki:


  • 5 dużych pomarańczy biologicznych
  • 0,5 l spirytusu 90-95%
  • 1 l wody
  • 250g cukru

Sposób wykonania:


  1. Pomarańcze umyć, osuszyć i obrać cieniutko (najlepiej obierakiem), tak aby uzyskać tylko zewnętrzną pomarańczową warstwę skórki (część biała jest gorzka).
  2. Tak otrzymane skórki zalać spirytusem w szczelnie zamkniętym szklanym naczyniu (ja użyłam 1,5 litrowego słoika)


  3. Odstawić na 3 dni w ciemne miejsce (codziennie wstrząsnąć dobrze słoikiem).
  4. Po upływie 3 dni, zagotować wodę, wymieszać z cukrem i ostudzić.
  5. Oddzielić spirytus od skórek, przelewając przez drobne sitko
  6. Ostudzony syrop wymieszać z alkoholem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz