niedziela, 24 stycznia 2016

CIASTO POMARAŃCZOWE


Jest to Sycylijskie ciasto, proste i szybkie do zrobienia, o cudownym smaku i zapachu.

U mnie znika w ciągu dnia...



czas wykonania: 60 minut


Składniki:


  • 300g mąki
  • 1 duża pomarańcza biologiczna (razem ze skórką)
  • 3 jajka
  • 100g oleju słonecznikowego
  • 250g cukru
  • 120g mleka
  • 1 proszek do pieczenia (16g)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:


  1. Zmiksować razem mleko, olej i pokrojoną w kawałki pomarańczę
  2. Następnie dodać jajka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia i ubić.
  3. Piec 45-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Ja użyłam foremki okrągłej o średnicy 26cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz