przygotowanie: 15 minut
czas wykonania: 30 minut
Składniki:
- 300g ryżu
- 50g masła
- 1 mała cebula
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 l gorącego rosołu (może być z kostki rosołowej)
- Opcjonalnie starty parmezan
Sposób wykonania:
1. W średniej wielkości rondlu roztopić masło, zeszklić na nim drobno posiekaną w kostkę cebulę, dodać ryż i zeszklić na niskim ogniu ciągle mieszając.
2. Kiedy ryż zrobi się lekko przeźroczysty, zwiększyć ogień i wlać wino. Kontynuować ciągle mieszając do odparowania wina.
3. Ponownie zmniejszyć ogień, wlać tylko tyle rosołu, aby ledwo przykryć ryż. Dusić pod przykryciem często mieszając i uzupełniając odparowany rosół.
4. W zależności od typu użytego ryżu, czas gotowania może się wahać od 15 do 30 minut.
5. Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan, dobrze wymieszać.
Podawać lekko oprószony startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz